f Nieuws - Coronavaccin - Medizz
Met de Z van zorg
Coronavaccin
In 2021 krijgt iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Deze uitnodiging kan komen vanuit de GGD of vanuit huisarts.
Een vaccinatie beschermt jezelf, maar uiteindelijk ook jouw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Als het grootste deel van de mensen immuun is tegen corona, zijn er minder coronamaatregelen nodig.

Op onderstaande link vindt u de planning die op dit moment bekend is. Door vertraging in levering van vaccins kan hier verandering in komen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/volgorde-van-vaccinatie-tegen-het-coronavirus/volgorde-vaccinatie-voor-mensen-die-niet-in-de-zorg-werken

Je lichaam maakt antistoffen aan.
Met vaccineren wordt een stukje van een eiwit ingebracht wat lijkt op een onderdeel van het Corona virus.
Ons lichaam maakt hier antistoffen tegen.
Bij infectie met het Corona virus later herinnert ons lichaam zich de eerdere aanmaak van antistoffen en is dan beter in staat om grote hoeveelheden antistoffen in korte tijd te vormen en zo een efficiënte afweer te creëren.
Je hoeft niet bang te zijn dat er met erfelijk materiaal in het vaccinwat in het vaccin wat fout gaat.
Dat wordt afgebroken.
Plantaardig en dierlijk voedsel bevat ook erfelijk materiaal.
Ook dit heeft geen invloed op ons eigen erfelijk materiaal .
Er is geen enkele aanwijzing dat vaccineren onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

Kans op kortdurende bijwerkingen
Na elke vaccinatie heb je kans op bijwerkingen. Ook bij het coronavaccin. Dit komt omdat het vaccin ervoor zorgt dat de afweer van je lichaam gaat werken. Die afweer zorgt voor bescherming tegen het coronavirus, maar kan ook andere verschijnselen veroorzaken. De meeste bijwerkingen zijn binnen één tot drie dagen verdwenen, net als bij de griepprik.
De volgende klachten komen vaak voor:

• pijn op de plek van de prik
• hoofdpijn
• vermoeidheid
• spierpijn
• koorts
Als de pijn of koorts toch heftig is, kun je hiervoor paracetamol innemen.